Wat is Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)?

Als je in Nederland woont en een hersenziekte of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt, dan ben je zeker niet de enige. Volgens cijfers van de Hersenstichting leven er meer dan een half miljoen mensen met de gevolgen van een hersenletsel. Er komen jaarlijks rond de 160.000 (nieuwe) mensen bij.

NAH kan veroorzaakt zijn door een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of een operatie. Mogelijke klachten en gevolgen van NAH zijn zeer uiteenlopend. Denk aan: uitval van spieren, verlamming, verminderd denkvermogen, karakterverandering.
Ook kunnen problemen ontstaan in het korte- en langetermijngeheugen. Verminderd denkvermogen en afwijkingen van het horen, zien, proeven, voelen en ruiken zijn ook mogelijke gevolgen.

“Iedereen kan getroffen worden door hersenletsel”

Wat te doen als je getroffen wordt door hersenletsel?

Of je nu jong of oud bent en welke (culturele) achtergrond of werkervaring en/ of opleidingsniveau je hebt, iedereen kan getroffen worden door hersenletsel. Wat voor iedereen hetzelfde is dat je leven anders wordt na een hersenletsel. Als hersencellen beschadigd raken, nemen niet-beschadigde hersencellen de functies van de beschadigde hersencellen over. Dit kost tijd en training. Om deze training (revalidatie) aan te gaan heb je doorzettingsvermogen en toekomstperspectief nodig. Er komen vragen op je pad. Hoe geef ik mijn nieuwe leven vorm? Wie ben ik nu? Wat kan ik nog? Vanuit je kwaliteiten, vaardigheden en mogelijkheden wil je weer re-integreren naar bijvoorbeeld dagelijkse zaken, werk of studie.

“Er komen vragen op je pad. Hoe geef ik mijn nieuwe leven vorm? Wie ben ik nu? Wat kan ik nog?”

Wat betekent dit voor je omgeving?

Natuurlijk wordt niet alleen jij geraakt door de gevolgen van hersenletsel, ook jouw naaste omgeving; denk aan familie, vrienden en werkgever. Ook zij hebben vragen, denk bijvoorbeeld aan hoe zij met jou om moeten gaan en jou mentaal en fysiek kunnen ondersteunen. Daarnaast krijg je te maken met reacties uit de omgeving, verschillende behandelingen, het uitzoeken verzekering, contact met overheid en werkgevers.

“WijDoen bestaat uit een team van experts en zij weten precies hoe ze je kunnen helpen bij je re-integratieproces”

Wat heb je nodig bij het re-integratieproces?

Het is belangrijk om direct NAH-experts om je heen te verzamelen. Zij weten wat er met je aan de hand is en hoe je moet revalideren en re-integreren. Ook weten zij hoe jij en je naasten familie, kennissen, vrienden en werkgever er mee om kunnen gaan. Daarnaast kennen zij de vele regelingen en hebben zij de juiste connecties binnen de verschillende (zorg-)instanties.

WijDoen bestaat uit een team van dergelijke experts en zij weten precies hoe ze je kunnen helpen bij je re-integratieproces. Het is belangrijk dat er met je meegedacht wordt aan het hervinden van een plek in de maatschappij. Tijdens het traject is er een intensieve samenwerking tussen de coach en de neuropsycholoog. Door bij de start van een traject een goede intake af te nemen door coach en neurospycholoog zijn wij in staat een zeer compleet beeld te krijgen voor re-integratie. Dit is belangrijk omdat elke situatie van cliënt anders is. Tijdens het traject blijft de neuropsycholoog nauw betrokken bij de begeleiding.

De rol van de neuropsycholoog